Websitenizi SEO Uyumlu Hazırlamak: SEO’ya Giriş İlk Yazı
Selamlar, uzun zamandır blog yazısı paylaşımı yapmıyordum. Artık buna bir son vermenin zamanı geldiğini düşündüm ve sizlere işinize yarayacak güzel bir yazı hazırladım. Asıl mesleğim Sistem Yöneticiliği olmasına rağmen yaklaşık olarak 4 senedir SEO, Local SEO ile uğraşmaktayım. Öyle çok ustayım, harikayım böyle yapsanız olur diyenlerden değilim 🙂 Her zaman inandığım bir doğru olan herşeyi %100 bilemezsin gerçeği hiç değişmiyor çünkü.
Yazı İçerik Başlıkları
- Bakınız SEO Nedir? (Giriş)
- Teknik SEO [ Technical SEO ] (Çeşitler)
- Sayfa içi SEO [ On-Page SEO ] (Çeşitler 2)
- Sayfa dışı SEO [ Off-Page SEO ] (Çeşitler 3)
- Websitenizi SEO’ya Hazırlamak (Yapılacaklar Bilgisi)
- Seo’ya Giriş İlk Yazı Kapanış (Kapanış)
Bu yazımı sizlerle paylaşmamın sebebi, en azından giriş yapacak kişilerin bir takım bilgilere hakim olması ve buna göre hareket etmesi. Ardından eğer ki durumu gerçekten anladı ise zaten profesyonel yardım seçeneklerinin neden doğru olduğunu anlamış olacaktır.
Bakınız SEO Nedir?
SEO açılımı olan Search Engine Optimization anlamına gelen Arama Motoru Optimizasyonu olarak Türkçe’ye çevrilir. Kısaca Türk kafası diyeceğim kaba isem üzgünüm, siteyi Google’da 1. sıraya çıkarmak : abi SEO işte 🙂
Birçok farklı SEO yöntemi vardır, bunlar kısaca : Google Images ( Resimli SEO), SERP = Search Engine Result Page anlamı olan fakat bizdesıralamaya oynama ( ilk sayfada 10 sonuçtan 1’i gibi) kullanılan bir terim oda = Asıl amacı sıra bulmak, Local SEO: Yerel işletme, Yerel işletmeler ya da Yerel amaçlı websiteleri için kullanılan seo çeşididir.
Fakat asıl olarak 3 adet SEO çeşidir vardır. Bunlar ise sırasıyla;
Teknik SEO [ Technical SEO ]
Arama motoru örümcekleri (Spider) sitenizi sorunsuz olarak kontrol eder ve index aşaması sorunsuz gerçekleşir. Problemsiz SEO olarak da bilinir, buna web dünyasında ya da SEO dünyasında ise Teknik SEO terimi kullanılır.
Sayfa içi SEO [ On-Page SEO ]
İç sayfaların, Blog postların ya da içeriklerin düzgün bir şekilde ayarlanarak post edilmesidir. Bu nasıl örneklenebilir? Resimlerin Alt etiketleri özgün, yazı uyumlu olacaktır. Yazı başlıkları düzgün bir şekilde listelenelerek H etiketleri sorunsuz yerleştirilmelidir. İçerik kopya, çalıntı olmadan özgün bir şekilde olmalıdır vb. Aynı zamanda site içi optimizasyon ve ayarlamalar da Site içi ya da Sayfa içi SEO kısmına girer.
Sayfa dışı SEO [ Off-Page SEO ]
On-Page yani Sayfa içi SEO’dan bağımsız olarak çalışır. Yerel SEO, Sosyal Medya pin/imlemeleri, link alışverişleri gibi seçeneklerden oluşur. Bu metod’un kısaca açıklaması ise Trafik artırmaya yönelik işlemler şeklinde de özetlenebilir. Yukarıda bahsettiğim Local SEO, Image Seo vb. ise bu bölüme bağlıdır, bilginize. Genel olarak bu metodun adı ise tam olarak açıkladığım gibi Sayfa Dışı SEO denmektedir.
Websitenizi SEO’ya Hazırlamak — SEO’ya Giriş
Asıl konumuz olan sitenizi SEO’ya hazırlamaya başlamanın zamanı geldi. Bu kadar bilgiyi neden verdim, niye verdim gibi açıklamaları yaparak konuya giriş yapacağım. Şimdi yukarıda anlattığım bilgiler giriş için terimlere hakim olmanıza yarayacak ve neyi, neden yaptığınıza anlam kazandıracaktır.
- Adım öncelikle sitenizi ne üzerine yayınlayacağınıza, neler yapmak istediğinize karar verin.
- Adım sitenizin ne üzerine olduğuna kararınızı verdikten sonra pazar araştırması ya da eğer ticari bir amaç gütmeyen websitesi açacak iseniz kelime hacim analizi yaparak içeriklerinizi ne üzerine oluşturacağınızı belirleyin
- Adım sitenizi yayın hayatına almaya karar verdiniz, WordPress ya da türevi bir yazılım kullanarak oluşturduğunuzu varsayalım. Sitenizi yayına almadan indexlemeleri öncelikle kapatın.
- Adım sitenizin WordPress olduğunu varsayalım, bir SEO plugin’i kesinlikle ama kesinlikle kullanın çünkü bu sizin ilk ya da gelişim projeniz olacak. Yapacaklarınızda az da olsa anlama payı sağlayacaktır. Bunun için Yoast önerim olacaktır, sizi çok zorlamadan uyumu kolaylaştırır.
- Adım Yoast kurduğunuzu varsayarak konuşuyorum, sitenizin blog mu, haber mi, kurumsal bir sitemi olduğunu Yoast içerisinden Türkçe olması aracılığı ile ayarlamanızı yapın ve sitenizi SEO’ya hazır hale getirmek için ilk adımınızı atın.
- Adım Yardımcı plugin’imizi de kurduğumuza göre Google’ın rich snippet yardımını üzerimize alacağımız LD-Json pluginimizi kuralım ve yine aynı şekilde sitemiz blog mu, haber sitesi mi, kurumsal bir sitemi olduğunu ayarlayarak sosyal medya sayfalarımızı buraya ekleyerek sitemizin yapısını tanıtalım.
- Adım Sitemizi Google Webmaster Tools (WMT) üzerine bağlayalım, bunun için Yoast içerisinden Arama konsolu sayfasını kullanalım ve sitemizi ekleyelim. Ardından sitemizi WMT’ye ekleme işlemini WMT’ye giriş yaparak ekleyelim. Ekleme yöntemi olarak HTML Tag seçelim ve hali hazırda sitemizi eklediğimiz için otomatik olarak tanımlamasını sağlayalım.
- Adım artık sitemizin kategorilerini ve sayfalarını hazırlayalım ve her kategorinin bir açıklaması, meta bilgisi ve anahtar kelimesi olmasından emin olalım lütfen. Bu anahtar kelimeler özellikle ve özellikle spesifik olması çok fazla erişim almanıza sebep olacaktır. Bu yüzden dikkatli olmanız çok ama çok önemlidir! Örnek veriyorum anahtar kelimeniz “araba” olursa bu konuda sıkıntı yaşarsınız. Fakat bunu “elektrikli arabalar” yapmanız long tail search yani uzun kuyruk aramalarda daha efektif sonuçlar almanıza fayda sağlayacaktır.
- Adım sitemizin yüklenme hızını iyi optimize etmek olacaktır. Bunun için ana seçimlerden biri Hosting ya da Sunucudur. Seçiminizi hızlı bir Hosting ya da Sunucudan yana kullanırsanız o kadar az optimizasyon uğraşı sergilersiniz. Sitenizin ilk açılma süresi o kadar önemli ki, bu sizin Rank-UP yani sıralamada yükselmenize etki edecektir. Bunun için sitenin WordPress olduğunu varsayarak Swift Performance Lite eklentisini öneriyorum.
- Adım yapacaklarımız bu kadarla bitmiyor fakat sitemiz artık yayın için hazır olduğundan özgün yazılarımızı, resimlerimizi ayarlayarak ilk yazımızı girerek sitemizin index engellemesini kaldırıyoruz ve sitemizi yayına açıyoruz.
SEO’ya Giriş İlk Yazı Kapanış
Evet, biraz uzun yazılar yazıyorum farkındayım ama boş beleş bilgi dağıtmayı sevmiyorum. Yazdığım yazıların insanlara faydalı olabilmesi için düzgün bir dil ve gerekli açıklamaları da yapmak istiyorum. Umarım SEO’ya giriş niteliğinde olan bu yazımı sonuna kadar okuyarak yorumlarınızı benimle paylaşırsınız.
Yazıyı beğendiyseniz lütfen bunu yorumda belirterek iletiniz. Beğenmedi iseniz aynı şekilde lütfen neyi beğenmediğinizi de aktarmayı unutmayın! Olumsuz ya da Kötü yorumlar her zaman kötü değildir, hatalarınızı görmenize olanak sağlar. Her hata yeni bir gelişimin anahtarıdır, unutmayın!
Keyifli günler dilerim, bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle!